Feitjes en weetjes over zonne-energie

Moet de zon altijd schijnen voor het opwekken van energie?
Nee, zonnepanelen hebben niet per se direct zonlcht nodig om stroom op te kunnen wekken. Ook op bewolkte of regenachtige dagen levert een zonnecel electriciteit. Zonnepanelen vinden hoge temperaturen minder fijn, de opbrengst van de zonnepanelen dalen bij hogere temperaturen. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer 5 procent.

Altijd een stabiele opbrengst?
De opbrengst van je zonne-energie systeem verschilt per maand, dit heeft te maken met de stralingsintensiteit per maand. De straling van de zon is in de zomer sterker dan in de winter. Zonuren in de zomer dragen daarom meer bij aan de opbrengst van zonnepanelen dan de zonuren in de winter.

Is de zon overal hetzelfde in Nederland?
Nee, de zonne-straling in Nederland is niet in elke regio hetzelfde. In het westen van Nederland is de zonne-instraling intensiever dan in het oosten van Nederland. De regionale verschillen in zonnestroomopbrengst kunnen wel tot 10 procent oplopen.

Zonnepanelen zijn duurzaam

Zonnepanelen zijn zeker duurzaam, ze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Daarnaast worden zonnecellen geproduceerd van sillicium en dit is een natuurlijk grondstof. Sillicium is heel zuiver zand, er is oneindig veel zand in de wereld. Als de levensduur van een zonnepaneel bereikt is kan deze worden aangeboden voor recycling.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.