Onderhoud zonnepanelen

Er circuleert nogal wat informatie over de kosten van zonnepanelen. Daar in worden de aanschafkosten afgezet tegen de besparing en eventueel nog verrekend met subsidie. Daarin blijven het onderhoud en eventuele kosten daarvan buiten beschouwing. Daarom hier een overzicht van waar je rekening mee moet houden bij het onderhoud van zonnepanelen.

Dat er weinig over onderhoud van zonnepanelen gesproken wordt, is op zich niet zo vreemd. Want zonnepanelen vereisen weinig onderhoud, indien ze degelijk zijn geïnstalleerd. Als je ze eenmaal hebt, werken ze jarenlang voor bijna niets. Toch maak je wel degelijk kosten voor onderhoud in de (normaal gesproken) tientallen jaren dat zonnepanelen op je dak liggen.

Monitoren zonnepanelen

Het is niet moeilijk om de prestaties van je zonnepanelen te volgen. De meeste energiemaatschappijen en solarfabrikanten hebben een app om de opbrengst van je zonnepanelen te volgen. Zo weet je niet alleen hoeveel je zonnepanelen opleveren, maar ook wanneer onderhoud aan je zonnepanelen nodig is.

Levensduur zonnepanelen

Zonnepanelen gaan tot wel 40 jaar mee. In de praktijk geven veel fabrikanten een garantie van 80 procent na 25 jaar. Simpel gezegd beloven zij dat de panelen na 25 jaar nog minimaal 80 procent van hun oorspronkelijke rendement leveren. Als je daar dan nog mee toe kan, is er geen reden om ze niet langer te gebruiken.

Vervanging omvormer

Zonnepanelen gaan lang mee. Om energie op te wekken heb je aan zonnepanelen alleen niet genoeg. Om de stroom van je zonnepanelen te gebruiken, heb je een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom van de panelen om in de wisselstroom die iedereen thuis gebruikt. Zo’n omvormer heeft echter een levensduur van 8 tot 12 jaar. Dat betekent dat je deze tijdens de levensduur van je zonnepanelen tenminste één keer vervangt. De prijs van een omvormer voor een gemiddeld huishouden (3.000 kWH per jaar) varieert tussen de €400,- en €800,-. Dit zijn de voornaamste kosten voor het onderhoud aan je zonnepanelen die je hebt.

Tip: let goed op de garantie op je omvormer. Als deze minimaal twaalf jaar bedraagt, voorkom je dat je jouw omvormer twee keer moet vervangen gedurende de levensduur van je zonnepanelen. Soms kan de garantie ook worden verlengd.

Zonnepanelen schoonmaken

Ook als het op schoonmaken aankomt, zijn zonnepanelen onderhoudsarm. Zonnepanelen zijn glad en wat er aan vuil op blijft zitten, wordt grotendeels door regenwater weggespoeld. Uiteindelijk kost vuil hooguit een paar procent rendement. Het is verstandig om de zonnepanelen elke vijf jaar door een specialist te laten checken. Deze kan de panelen dan gelijk op de juiste manier reinigen.

Let op! Zonnepanelen zijn gevoelig en mogen vaak niet met reguliere middelen worden gereinigd. Reinig ze daarom niet zelf, zonder de productspecificaties gelezen te hebben.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.