Hoe werkt energiebelasting?

Voor het gebruik van gas en elektriciteit betaal je belasting. Maar dat merk je niet direct, omdat die belasting verwerkt is in de prijs van energie. Hier lees je hoe energiebelasting werkt en op welke wijze je energiebelasting betaalt.

In 2019 betaal je per kWh elektriciteit tussen de € 0,21 en € 0,25. Dat is de prijs die je betaalt aan je energieleverancier, waarbij verschillende belastingen zijn inbegrepen. Het betreft energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en BTW. Deze drie heffingen samen zijn goed voor ongeveer 70 procent van de energieprijs. De ‘kale’ energieprijs is feitelijk niet meer dan zo’n € 0,07.

Vermindering energiebelasting – heffingskorting

Elektriciteit is een eerste levensbehoefte. Daarom ontvangt elk huishouden met een stroomaansluiting vermindering energiebelasting (VEB). Dat is een korting (€ 311,62 in 2019) op je energierekening. Deze korting staat los van je verbruik en wordt netto uitgekeerd. Dat betekent dat je bij een zeer laag verbruik zelfs netto geld kunt ontvangen. In het verleden werd de VEB ook wel de heffingskorting op de energiebelasting genoemd.

Zonnepanelen en energiebelasting

Hoe werkt energiebelasting in relatie tot je zonnepanelen of andere duurzame energiebron? Je betaalt alleen energiebelasting over de energie die je afneemt van je energieleverancier, omdat de belasting bij de prijs daarvan is inbegrepen. Over stroom die je zelf opwekt, op de locatie waar je het verbruikt, betaal je dus ook geen energiebelasting. Dat is wel het geval indien je elders stroom opwekt en die energie alsnog via het elektriciteitsnet naar de verbruiklocatie getransporteerd wordt.

Een belangrijke reden voor het bestaan van energiebelasting is het terugdringen van energieverbruik uit niet-duurzame bronnen. Dat stimuleren werkt twee kanten op. Voor het gebruik en opwekken van duurzame energie zijn verschillende subsidies beschikbaar. Wil je daar meer over weten? Hier leggen we het uit:

  1. Subsidies op zonnepanelen voor particulieren.
  2. Subsidies op zonnepanelen voor zakelijke afnemers.

 

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.