Steeds vaker blijken zonnepanelen de oorzaak van een brand. In 2018 alleen al werden zo’n 21 dakbranden in verband gebracht met zonnepanelen. Vormen zonnepanelen een groot risico en wat hoe installeer je veilig zonnepanelen of zorg je dat je installateur dat doet? Wij helpen je op weg.

Veel van de branden veroorzaakt door zonnepanelen in 2018 betroffen nieuwbouwwoningen die nog niet waren bewoond. Branden door zonnepanelen als gevolg van slecht installatiewerk, blijken vaak al erg snel. Liggen jouw zonnepanelen al een tijd je op het dak? Dan is het risico waarschijnlijk zeer klein.

Hoe ontstaan branden door zonnepanelen?

Ondeugdelijk installatiewerk is vaak de oorzaak van branden door zonnepanelen. Maar ook kleine montagefouten of het gebruik van verkeerde combinaties van producten kan de oorzaak zijn. In handleidingen en trainingen worden installateurs gewezen goede connectors en juiste montage. Ook is geconstateerd dat bij indaksystemen waarbij zonnepanelen direct op de isolatielaag geïnstalleerd worden en niet op de dakpannen, dakbranden zich vaker voordoen. Bij het door smelten van de collectoren die direct op het isolatie materiaal liggen. Volgens Frank Bakker, de voorzitter NEN-commissie NEC 82 zonne-energie systemen, zijn bewustwording en opleiding de sleutelwoorden om de kwaliteit van installaties van de pv-systemen beter te kunnen gaan garanderen.

Hoe zorg ik dat mijn zonnepanelen installateur veilig werkt?

Dat is vooral een kwestie van de juiste vragen stellen. Als consument weet je niet alles over zonnepanelen, maar je kunt je installateur wel slim bevragen over zijn werkwijze en kennis. Daarom geven wij je tips over welke vragen je moet stellen aan je zonnepanelen installateur.

Dekt de verzekering brandschade door zonnepanelen?

Ja. In de meeste gevallen zal een opstalverzekering of inboedelverzekering de schade veroorzaakt aan en door zonnepanelen vergoeden. Ook als de brand verzoorzaakt wordt door ondeugdelijk installatiewerk. Wil je meer weten over verzekeringen en zonnepanelen? In ons artikel over zonnepanelen verzekeren vertellen we er meer over.