Zonnepanelen verzekeren

Daar liggen ze dan. Op het dak. Maar blijven ze daar ook liggen? En wat als er brand uitbreekt of een heftige hagelbui opsteekt? Zonnepanelen verzekeren is niet altijd nodig, maar het is goed om te weten hoe het zit. In dit artikel vertellen we meer over het verzekeren van zonnepanelen. Zowel voor zakelijke als particuliere gebruikers.

In veel gevallen hoef je zonnepanelen niet extra te verzekeren. In de eerste plaats omdat zonnepanelen die in Nederland verkocht worden uitvoerig getest zijn en in de meeste gevallen voldoen aan de Europese IEC61215-norm. Om aan deze standaard te voldoen, moeten zonnepanelen diverse tests doorstaan, waaronder een hageltest.

Schade aan zonnepanelen is niet altijd duidelijk zichtbaar. Ook als het dekglas niet gebroken is, kunnen de onderliggende zonnecellen beschadigd zijn. Hou daarom de opbrengt van je panelen extra in de gaten na extreem weer. Is er sprake van een merkbare afname van de prestaties? Dan is het verstandig om een specialist te laten kijken naar je zonnepanelen.

Gelukkig is zonnepanelen extra verzekeren meestal niet nodig. De kans is groot dat ze vallen onder een zakelijke of particuliere verzekering die je nu al hebt.

Opstalverzekering en zonnepanelen – voor pandeigenaren

Wanneer je eigenaar bent van het pand waarop zonnepanelen gemonteerd zijn, worden zonnepanelen in principe gedekt door een opstalverzekering. In de meeste gevallen geldt hiervoor wel de voorwaarde dat de panelen fysiek gemonteerd moeten zijn aan (op) het pand. Staan ze los op het dak of op het terrein? Dan vallen ze waarschijnlijk niet onder je opstalverzekering. Ook hanteren veel verzekeraars de voorwaarde dat er aantoonbare braakschade moet zijn, voordat zij over gaan tot vergoeding bij diefstal.

Wil je weten of je zonnepanelen verzekerd zijn via je opstalverzekering? Check dan de polisvoorwaarden van je verzekering of neem contact op met je verzekeraar.

Inboedelverzekering en zonnepanelen – voor huurders

Op gehuurde panden kunnen zonnepanelen verzekerd worden via een inboedelverzekering. In principe vallen alle vaste en losse spullen in je (huur)pand en op het gehuurde terrein onder zo’n verzekering. De precieze voorwaarden verschillen wel per verzekeraar. In zijn algemeenheid geldt wel een bewijsplicht van de schade en mag van nalatigheid geen sprake zijn.

Verzekering voor zonnepanelen

Indien je bestaande verzekering zonnepanelen niet (voldoende) dekt, kun je voor een aanvullende verzekering kiezen; een zonnepanelen verzekering. Omdat zo’n verzekering speciaal is opgezet voor zonnepanelen, dekt deze vrijwel alle schade eraan. Diefstal, weergerelateerde schade en zelfs het productieverlies dat je lijdt door schade of diefstal.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.