Terugverdientijd zonnepanelen

Veel Nederlanders kiezen voor zonnepanelen uit liefde voor duurzaamheid. Maar laten we eerlijk zijn: de liefde voor de eigen portemonnee speelt ook mee. Daar is natuurlijk niets mis mee. Sterker nog, de terugverdientijd van zonnepanelen is relatief kort. Hier lees je wat de terugverdientijd is onder verschillende omstandigheden.

Als je zoekt op de terugverdientijd van zonnepanelen, vliegen je allerlei getallen om de oren. Dat is niet zo vreemd, want daar is niet zomaar een getal aan te plakken. Hooguit een bandbreedte. Want hoe lang je er over doet om je zonnepanelen terug te verdienen, is van verschillende factoren afhankelijk. Grofweg bevindt de terugverdientijd van zonnepanelen zich tussen de 5 en de 10 jaar.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

Bij dit rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd van zonnepanelen doen we de volgende (conservatieve) aannames:

  • Je laat 12 zonnepanelen installeren met een vermogen van 300 WP elk, voor een totaal van 3.600 WP. Dit levert 3.000 kWh elektriciteit per jaar op, genoeg voor een huishouden van twee à drie personen.
  • De totale kosten voor 12 zonnepanelen, een omvormer en de installatie bedragen € 6.700,-. Na aftrek van 21% btw die je terugvraagt resteert hiervan een investering van € 5.537,-.
  • De consumentenprijs van elektriciteit bedraagt € 0,23 per kWh en blijft gelijk.
  • Er is sprake van een salderingsregeling of min of meer gelijkwaardige terugleververgoeding.

De jaarlijkse kostenbesparing bedraagt 3.000 x 0,23 = € 690,-. Na iets meer dan 8 jaar zijn de € 5.537,- terugverdiend. Elke euro die zonnepanelen daarna opleveren, is winst. Zonnepanelen gaan 25 tot 30 jaar mee, dus zonder verdere kosten verdien je je investering tot wel vier keer terug. En dat lukt bijna, want veel kosten maak je in de tussentijd niet. Waarschijnlijk moet je de omvormer één keer vervangen en ook zijn er kosten voor het onderhoud van zonnepanelen. Dergelijke kosten bedragen meestal niet meer dan € 2.000,- over de gehele levensduur van de panelen.

Rendement zonnepanelen vergelijken

Als je zonnepanelen puur als investering beschouwt, dan moet je het rendement van zonnepanelen vergelijken met het rendement op een spaar- of beleggingsrekening. Om die vergelijking te maken stellen we de totale besparing over de levensduur van je zonnepanelen – € 20.700,- in ons rekenvoorbeeld – gelijk aan het eindbedrag van de inleg in een spaar- of beleggingsrekening. De investering is gelijk aan de investeringskosten + de onderhoudskosten van de zonnepanelen en bedragen in totaal € 7.537,-. Dit staat gelijk aan een jaarlijks rendement van 3,43 procent.

Een rendement van 3,43 procent is aanzienlijk hoger dan de rente op een spaarrekening. Sommige beleggingsproducten bieden een hoger rendement, maar daar staat ook een veel hoger risicoprofiel tegenover. Dat risico is bij zonnepanelen vrijwel nihil. Sterker nog: de kans dat de energieprijs in de komende jaren stijgt – en daarmee het rendement van je zonnepanelen – is zéér groot.

Meer weten over de kosten en terugverdientijd zonnepanelen?

Vul hieronder je gegevens in en download gratis ons factsheet ‘Kosten zonnepanelen’.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.