Hoe bevestig je zonnepanelen aan het dak?

Zelf leggen of laten doen?

Zonnepanelen op je dak is dé ideale manierom duurzaam energie op te wekken. Je legt ze er op en ze genereren elke dag energie voor je. Misschien wel genoeg om je hele verbruik af te dekken. Maar is het wel zo eenvoudig? Je moet ze tenslotte wel op het dak leggen en dat is specialistisch werk. Wij leggen uit wat er komt kijken bij het leggen van zonnepanelen.

Om maar gelijk met het belangrijkste te beginnen: zonnepanelen leggen is niet eenvoudig en laat je het beste aan een specialist over. Het vergt zowel kennis van elektrotechniek als van veilig werken op hoogte. Verkeerd aangesloten zonnepanelen zorgen met regelmaat voor brand. Wil je zonnepanelen op je dak leggen? Schakel dan een erkende installateur in bij jou uit de regio.

Zonnepanelen op een schuin dak

Heb je een zadeldak of ander soort schuin dak? Dan leg je zonnepanelen al meteen onder een gunstige hoek. Want hoe rechter het zonlicht op het paneel valt, hoe meer energie het paneel oplevert. Omdat de zon het grootste deel van de dag – en in het grootste deel van het jaar – niet loodrecht aan de hemel staat, renderen schuin geplaatste zonnepanelen het best.

De montage van zonnepanelen op een schuin dak is daarmee niet per se eenvoudiger. Werken op een schuin dak brengt meer risico met zich mee dan op een plat dak en kan eigenlijk niet zonder zekering. De bevestiging van zonnepanelen op een schuin dak vergt ook een andere draagconstructie, zoals het ClickFit systeem. In de regel worden zonnpanelen fysiek bevestigd aan een schuin dak. Bij platte daken zit de bevestigingsconstructie niet altijd fysiek vast aan het dak.

zonnepanelen leggen
Zonnepanelen leggen op een schuin dak.

Zonnepanelen op een plat dak

Het grootste voordeel van een plat dak is dat het veel makkelijker werken is. Werken op een schuin dak kost veel kracht en vraagt ook om meer voorzichtigheid. Daarentegen liggen zonnepanelen op een plat dak niet meteen gunstig. Daarvoor is een extra draagconstructie nodig, die de panelen onder een schuine hoek op de gunstigse windrichting oriënteert. Afhankelijk van je opstelling – en vooral het aantal panelen – is dat niet per se het zuiden.

De draagconstructie van zonnepanelen op een plat dak wordt niet altijd fysiek bevestigd aan het dak. Dit omdat de zwaartekracht panelen op een plat dak al redelijk op hun plek houdt. Deze bevestiging kan wel consequenties hebben voor de verzekering van zonnepanelen. Het is dan ook raadzaam om dit eerst uit te zoeken.

Wil je weten wat beter rendeert: zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak? Dat lees je hier.

Meer nieuws Vorig artikel

Installateur bij u
in de buurt.