Hoe werkt de salderingsregeling?

Een vraag die veel mensen zich stellen: hoe werkt de salderingsregeling precies? Als je zonnepanelen hebt, maak je gebruik van de salderingsregeling. Dat doe je geheel automatisch. Ook als je niet weet hoe de salderingsregeling precies in elkaar zit. Toch is dat wel nuttig om te weten en daarom leggen wij in dit artikel uit hoe de salderingsregeling werkt.

Salderen na 2023?

Belangrijk: per 1 januari 2023 vervalt de salderingsregeling. Vanaf die datum wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd tot 2031. De gedachte daarachter is dat zonnepanelen tegen die tijd voldoende in prijs zijn gedaald om ook zonder subsidie aantrekkelijk te zijn. Oorspronkelijk was de salderingsregeling voorzien tot 2021. In april 2019 is besloten tot verlenging.

Hoe zonnestroom werkt? Ieder huis heeft een aansluiting op het elektriciteitsnet. Dat is heel handig, omdat je zo altijd precies de elektriciteit afneemt die je op dat moment gebruikt. Zo is de hoeveelheid energie die je betaalt altijd precies gelijk aan de hoeveelheid die je gebruikt. Bij zonnepanelen werkt dat anders. Die leveren soms veel meer stroom op dan je gebruikt, bijvoorbeeld ’s zomers, midden op de dag. Maar ’s nachts of in de winter leveren ze weinig of geen stroom op, terwijl je wel stroom nodig hebt. Zonder batterij of andere opslagmogelijkheid gaat je overschot aan energie op piekmomenten voor jou verloren, terwijl je op dalmomenten gewoon betaalt voor netstroom.

Hoe de salderingsregeling werkt? Onder de salderingsregeling mag je tekorten en overschotten met elkaar verrekenen over een heel kalenderjaar. Heb je in de zomer 1.000 kWh meer stroom opgewekt dan je verbruikt hebt? Dan betaal je niets voor diezelfde hoeveelheid netstroom, die je op dalmomenten afneemt. Dankzij salderen profiteer je van alle stroom die je zelf opwekt en niet alleen van de stroom die je opwekt en ook op datzelfde moment gebruikt.

Wek je over een heel jaar meer stroom op dan je verbruikt? Dan ontvang je voor het overschot een terugleververgoeding. Deze verschilt per energieleverancier, maar is altijd fors lager dan de prijs die je zelf voor netstroom betaalt (je betaalt voor netstroom tussen de € 0,21 en € 0,25 per kWh). De terugleververgoeding die je van de meeste energieleveranciers ontvangt, bedraagt een kwart tot hooguit de helft van de prijs die je zelf voor stroom betaalt.

Wat moet ik doen om te profiteren van de salderingsregeling?

Iedereen met zonnepanelen profiteert automatisch van de salderingsregeling. Ofwel doordat de energiemeter terugloopt op overschotmomenten, ofwel doordat een slimme meter teruglevering automatisch registreert. Je energieleverancier verrekent dit dan in je jaarnota. Zelf hoef je niets extra’s te doen om te salderen.

Afschaffen salderingsregeling

De salderingsregeling wordt tussen 2023 en 2031 afgebouwd. In 2031 is de salderingsregeling volledig afgeschaft. Wat daar tegen die tijd voor in de plaats komt – en of er überhaupt een vervanging van de salderingsregeling komt – is nog onduidelijk. Wel is waarschijnlijk dat de prijzen van zonnepanelen zullen blijven dalen. Ook blijft de vergoeding die je voor het terugleveren van stroom op het net ontvangt bestaan. Al zijn de huidige vergoedingen daarvoor dermate laag dat het meestal niet interessant is om meer stroom op te wekken dan je verbruikt.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.