Wat is een omvormer?

Wil je zonnepanelen op je dak of heb je zelfs als een offerte voor zonnepanelen opgevraagd? Dan blijkt dat een omvormer onderdeel is van je investering. Maar wat doet een omvormer voor zonnepanelen precies? En welke invloed heeft jouw keuze voor een omvormer op de terugverdientijd en het algehele rendement van je zonnepanelen? Wij leggen het uit.

Zonnepanelen op je dak wekken gelijkstroom op. Deze gelijkstroom verschilt van de wisselstroom op ons elektriciteitsnet, waarop ook apparaten zijn ingesteld. Een omvormer zet de stroom die je zonnepanelen opwekken om van gelijkstroom in wisselstroom. Je hebt een omvormer dus nodig om je energie van je zonnepanelen zelf te gebruiken en om deze terug te leveren op het elektriciteitsnet.

Hoe kies je een omvormer?

Als je zonnepanelen laat installeren vraag je offertes op. Installateurs verwerken dan in de regel alle kosten in die offerte, inclusief de installaties en een omvormer. Als consument is het dan lastig om de details van zo’n offerte te beoordelen. Je kijkt naar de totaalprijs en het verwachte rendement en verder…? Verder zal de installateur het wel weten, denk je wellicht. Nou is dat meestal gelukkig ook het geval, maar je kunt ook ook zelf meedenken.

Als er een omvormer in de offerte is opgenomen, kun je de specificaties daarvan online vinden of opvragen bij de installateur. En dat is aan te raden, want een omvormer heeft grote invloed op het rendement van zonnepanelen. In de eerste plaats direct. Een deel van de opgewekte stroom gaat verloren via de omvormer. Helaas is dat nooit helemaal te voorkomen, maar het is wel te beperken. Omvormers zonder transformator, voorzien van de letters ‘TL’ in de naam, verliezen minder vermogen dan andere soorten omvormers voor zonnepanelen.

Belangrijk is ook dat het vermogen van de omvormer niet veel groter of kleiner is dan dat van je zonnepanelen. Ook hier zal een installateur normaal gesproken naar kijken, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Let tot slot op de aanwezigheid van een MPP tracker in je omvormer. Deze optimaliseert de energieproductie van je zonnepanelen. Nog beter is het om zonnepanelen direct te voorzien van een optimizer. In dat geval heb je geen MPP tracker nodig in je omvormer.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.