Zonnepanelen kopen? Aan de slag in vijf stappen

Wil je zonnepanelen kopen? Genoeg redenen om dat te doen. Je eigen stroom opwekken is duurzaam en voordelig. Om maximaal te profiteren van je zonnepanelen, is wat achtergrondinformatie wel handig. Daarom noemen wij vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden bij de aanschaf van zonnepanelen.

  1. Bepaal of je dak geschikt is voor zonnepanelen

Hoewel het echt niet zo is dat je zonnepanelen pal op het zuiden moeten liggen, is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Dat heeft net zo veel met omgevingsfactoren te maken als met de vorm en positie van je dak. Bedenk je bijvoorbeeld of er schaduwwerking is van bomen of gebouwen in de omgeving. Op platte daken is sprake van schaduwwerking van de panelen zelf en moeten deze op grotere afstand van elkaar geplaatst worden.

Alleen als je geen beschikbare dakruimte op het zuiden, westen of oosten hebt, of als je door obstakels een groot deel van de dag geen zon hebt op je dak, is het plaatsen van zonnepanelen waarschijnlijk geen goed idee. Installateurs van zonnepanelen kunnen je daarin overigens adviseren.

  1. Bepaal hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Er is geen universele formule om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit omdat de precieze opbrengst verschilt per situatie. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar en heeft daarvoor zo’n twaalf zonnepanelen (100x165cm) nodig. Een installateur maakt graag – vrijblijvend – een berekening op basis van jouw situatie.

  1. Bepaal de terugverdientijd van je zonnepanelen

Ook voor de terugverdientijd van zonnepanelen geldt dat deze afhankelijk is van de opbrengst van je zonnepanelen en daarmee van je precieze situatie. Maar ook hierin kunnen we je met gemiddelden een aardige indicatie geven.

De kosten voor twaalf zonnepanelen, inclusief installatie, bedraagt ongeveer €6.700,-. Hiervan kun je zo’n €1.300,- terugkrijgen aan BTW. Deze leveren jaarlijks 3.000 kWh aan stroom op. Dat is het verbruik van een gemiddeld huishouden.

Uitgaande van een energieprijs van €0,23 per kWh bespaar je zo € 690,- per jaar aan energiekosten. De kosten verdien je terug in zo’n acht jaar. Deze berekening gaat wel uit van saldering. De salderingsregeling wordt per 2021 vervangen door een terugleververgoeding. Daardoor neemt de terugverdientijd van zonnepanelen mogelijk iets toe.

  1. Kies bewust voor een installateur

Iedereen mag zonnepanelen plaatsen en installeren. Er is geen keurmerk of beroepserkenning voor. Toch raden we je aan bewust te kiezen voor een installateur. Deugdelijke aanleg van elektra en je veiligheid zijn tenslotte het belangrijkst. Ook zijn zonnepanelen niet verzekerd bij kortsluiting of brand door ondeugdelijke installatie.

Hoe je bepaalt wat een betrouwbare installateur is? Kies Veilig voor Duurzaam heeft een overzicht van betrouwbare installateurs in jouw regio. Ook hebben we voor je een aantal vragen om aan je installateur van zonnepanelen te stellen, op een rij gezet.

  1. Oriënteer je op subsidies

Afgezien van het terugvragen van de BTW hebben we in de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen geen rekening gehouden met subsidies. Subsidies op zonnepanelen voor particulieren zijn er echter wel. Hierdoor kun je de terugverdientijd van je zonnepanelen verder verkorten.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.