Terugleververgoeding

Terugleververgoeding vergeleken met salderingsregeling

Per 2021 (of nog later?) stopt de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen. Daarvoor in de plaats komt een terugleververgoeding. En die verschilt op een paar belangrijke punten van de huidige saldering:

In de huidige regeling kijk je naar een totaal jaar. De hoeveelheid elektriciteit die je in dat hele jaar van het net afneemt, wordt als het ware weg gestreept tegen de hoeveelheid zonnestroom die je in datzelfde jaar terug levert aan het net. Je betaalt alleen als je in dat jaar meer elektriciteit afneemt, dan je terug levert. Het maakt hierbij niet uit dat het moment van opwek (en teruglevering aan het net) anders is dan het moment van afname. Dat is handig, want de meeste elektriciteit wek je op in de zomer. Terwijl je juist in de winter de meeste elektriciteit nodig hebt.

In de nieuwe regeling verandert dit. Zonnestroom die je zelf opwekt én gelijk ook weer verbruikt, is ‘gratis’. Je hoeft dan immers geen elektriciteit van het net te kopen. Maar je mag niet meer de totalen van een heel jaar tegen elkaar weg strepen. Wanneer je elektriciteit van het net afneemt (bijvoorbeeld in de winter), betaal je de volledige 22,35 eurocent / kWh. Maar de vergoeding voor de elektriciteit die je aan het net terug levert (bijvoorbeeld in de zomer), is in de nieuwe regeling lager. Hoe hoog de vergoeding precies wordt, is nog niet bekend. Je krijgt in ieder geval de kale elektriciteitsprijs à 4,5 eurocent/kWh en daarbij waarschijnlijk nog een verlaging op de energiebelasting.

De terugleververgoeding is financieel dus minder gunstig dan de salderingsregeling. Maar altijd nog wel goedkoper dan wanneer je geen zonnepanelen zou hebben! Want dan krijg je helemaal niets vergoed én betaal je voor àlle elektriciteit die je gebruikt.

 

Zo veel mogelijk eigen stroom (direct) verbruiken

Als je onder de nieuwe regeling de zelf opgewekte stroom direct verbruikt, is deze stroom meer waard (kale elektriciteitsprijs + belastingen) dan wanneer je deze stroom aan het net terug levert (waarschijnlijk alleen kale elektriciteitsprijs en een korting op de belasting).
Dus ga zo veel mogelijk overdag wassen, strijken, drogen etc. Doe je dit ’s avonds of ’s nachts dan gebruik je hiervoor geen eigen zonnestroom, maar neem je elektriciteit af van het net.

 

Zelf opgewekte elektriciteit opslaan

Ook kan het onder de nieuwe regeling eventueel interessant worden om een thuisaccu te kopen. Je levert de geproduceerde elektriciteit niet terug aan het net voor 4,5 eurocent/ kWh. Maar je gebruikt het op een later moment zelf. Deze elektriciteit is dan 22,35 eurocent / kWh waard. Dat is immers de prijs die jeu betaalt als je stroom van het net afneemt.

Er gebeurt veel in de ontwikkeling van accu’s, maar vooralsnog zijn ze erg prijzig en kan je er maar een beperkte hoeveelheid elektriciteit in op slaan. Misschien kun je op een zonnige dag wel de stroom opslaan die je weer nodig hebt op een regenachtige dag. Maar er zijn nog geen betaalbare accu’s waarmee je in de zomer genoeg elektriciteit kunt opslaan voor de hele winter. Dan verbruik je immers veel meer stroom (verlichting, wasdroger, eventuele warmtepomp etc) dan in de zomer en wek je minder op.

 

Wat weten we nog niet over de nieuwe regeling

Voor mensen die voor 2021 zonnepanelen aanschaffen komt volgens minister Wiebes een ’soepele overgangsregeling’. Maar hoe die er uit gaat zien, is nog onduidelijk. En tot 2021 kun je natuurlijk gewoon van de huidige salderingsregeling gebruik maken.
Verder geeft de minister aan dat de terugverdientijd van zonnepanelen 7 jaar blijft, ook onder de nieuwe regeling. In 7 jaar tijd verdien je de investering dus weer terug. Op welke manier dat precies gaat gebeuren, is echter nu nog niet bekend.
En ook de hoogte van de terugleververgoeding nà die 7 jaar is dus ook nog onbekend. Afwachten dus!
Wat wel duidelijk is, is dat de terugleververgoeding financieel minder gunstig is dan de salderingsregeling.

 

Bron: https://www.duurzaamthuistwente.nl

Installateur bij u
in de buurt.