Handvatten voor de juiste keuze
Kiezen voor een zonne-energiesysteem gaat niet over een nacht ijs. Het is een langtermijninvestering waar verschillende aspecten overwogen moeten worden voordat je de oplossing kunt kiezen die het beste bij jouw situatie past.
Het is vaak verleidelijk om te kiezen voor de laagste prijs, maar er zijn aspecten die zwaarder wegen dan de prijs. Zo is de kwaliteit van de producten van het zonne-energiesysteem van groot belang, je wilt natuurlijk wel een duurzame oplossing met bewezen garantie- en prestatievoorwaarden. Ook de kwaliteit van installeren speelt een grote rol in de prestaties van het systeem.
Bij het begin beginnen
Als je de beslissing hebt genomen te gaan investeren in een zonne-energiesysteem dan gaan onderstaande vragen je helpen het bepalen van de oplossing die bij jouw wensen en woonsituatie past.
- Wat is je huidige energie verbruik?
- Hoeveel verbruik wil je afdekken met het zonne-energiesysteem?
- Hoe groot is het dakoppervlak?
- Is mijn dak geschikt?
- Ligging ten opzichte van het zuiden
- Schaduw op het dak?
Wat is je huidige energie verbruik?
Als eerste is het belangrijk om te weten wat je huidige energie verbruik is. Afhankelijk van de samenstelling van je gezin kun je onderstaande gegevens aanhouden als een gemiddeld verbruik.
- 1-persoons huishouden (1800 kWh / 1100 m3)
- 2-persoons huishouden (2700 kWh / 1200 m3)
- 3-persoons huishouden (3500 kWh / 1500 m3)
- 4-persoons huishouden (4500 kWh / 1700 m3)
- 5-persoons huishouden of groter (5000 kWh / 1900 m3)
Aantal benodigde zonnepanelen
Als je weet hoeveel energie je per jaar verbruikt dan kun je ook de berekening maken hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt. Het aantal zonnepanelen hangt af van het vermogen in wattpiek. In de volgende tabel vind je een overzicht van het aantal zonnepanelen die nodig zijn voor het opwekken van een jaarlijkse gewenste opbrengst. Er is gerekend met zonnepanelen met een vermogen van 300 wattpiek.
Bron: https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/hoeveel-zonnepanelen
Gewenste jaarlijkse opbrengst (in kWh) | Aantal zonnepanelen |
1000 kWh | 4 |
2000 kWh | 7 |
3000 kWh | 11 |
4000 kWh | 15 |
5000 kWh | 18 |
Hoeveel verbruik wil je afdekken met het zonne-energiesysteem?
Sommige particulieren kiezen ervoor om een gedeelte van het verbruik, bijvoorbeeld de helft, te laten afdekken door het zonne-energiesysteem. Als je minder opwerkt dan je verbruikt dan wordt de opgewerkte stroom van je verbruik afgetrokken, dit heet salderen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het volledige verbruik te laten opwekken door het zonne-energiesysteem. Nog een andere optie is dat je over-produceert, dus meer opwekt dan dat je zelf verbruikt, dan kunt je energie terugleveren aan het net. Voor de teveel opgewekte stroom ontvangt je een terugleververgoeding. Klik hier voor meer informatie over salderen en terugleveren aan het net. (https://www.energievergelijken.nl/nl/zonnepanelen/energie-terugleveren)
Hoe groot is het dakoppervlak?
De afmeting van uw dak is bepalend voor het aantal panelen wat er op past, de meest gangbare afmeting van een zonnepaneel is 1,00 m x 1,60 m. In principe kan een dak helemaal vol gelegd worden met zonnepanelen die strak aan elkaar aansluiten, maar over het algemeen zijn er toch een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden. Een installateur houdt meestal een marge van een halve meter aan tot aan de dakrand. Dit is trouwens niet verplicht om te doen. Ook dakkapellen, schoorstenen en CV pijpjes beïnvloeden de effectieve dakruimte. Daarnaast kunnen voorwerpen in de omgeving van het dak zoals bomen zorgen voor schaduwvorming. Dit zijn allemaal aspecten die de het effectieve dakoppervlak kunnen beïnvloeden.
Is mijn dak geschikt?
Niet alleen het soort materiaal is bepalend, de zonnepanelen moeten wel stevig bevestigd kunnen worden. De kwaliteit van het dak is ook belangrijk, in sommige gevallen moet eerst het dak gerenoveerd worden voordat er zonnepanelen op gemonteerd kunnen worden. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, belangrijk dat de dakconstructie dan ook sterk genoeg is.
Ligging ten opzichte van het zuiden
De meest ideale situatie om te profiteren van maximale opbrengsten van zonnepanelen is als ze onder een hoek van 35 á 40 graden op het zuiden gericht liggen. Een optimaal liggend zonnepaneel ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar. Bij dezelfde hoek is de opbrengst van zonnepanelen met een ligging op het oosten of westen 15 procent lager en op het noorden is dat zelfs 40 procent lager.
Schaduw op het dak?
Zonnepanelen presteren aanzienlijk minder als er sprake is van schaduw. Als je dak een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw ligt, zal de opbrengst van zonnepanelen een stuk lager zijn. Schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen tot twintig procent verlagen. Er zijn hier wel oplossingen voor bedacht, je installateur kan je hierover informeren.