Subsidie op zonnepanelen – particulieren

Stel: je denkt er over om zonnepanelen op je dak te leggen. Want dat is duurzaam en voordelig. Maar hoe voordelig weet je niet precies. Het aanschaffen van zonnnepanelen wordt gesubsidieerd, maar welke regelingen zijn er? En hoe maak je daar gebruik van? In dit artikel gaan we in op de verschillende subsidies op zonnepanelen voor particulieren.

Vertegenwoordig je een bedrijf en ben je geinteresseerd in de zakelijke subsidiemogelijkheden? In dit artikel over zakelijke subsidie op zonnepanelen vertellen we je meer over de mogelijkheden.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een landelijke subsidieregeling op zonnepanelen voor particulieren is er niet (meer). Toch kun je door diverse maatregelen een flink deel van de aanschafkosten voor zonnepanelen terugkrijgen:

  1. Teruggave van de BTW
  2. Gemeentelijke subsidie op zonnepanelen

Daarnaast bestaat er tot 2021 de zogenaamde saleringsregeling. Deze heeft grote invloed op de kostenefficiëntie van je zonnenpanelen.

Teruggave BTW op zonnepanelen

Zoals bij elke aankoop die je doet, bestaat een deel van de prijs uit BTW. Als particulier ben je eindgebruiker en is de BTW gewoon een deel van de kosten die je betaalt. Ook op de aanschaf van zonnepanelen betaal je als particulier 21 procent BTW. Maar als je zonnepanelen op je dak hebt, lever je stroom terug aan het energienet of heb je de mogelijkheid om dat te doen. De Belastingdienst ziet dat als ondernemerschap… en dat heeft voordelen.

Als ondernemer bereken je BTW door aan je afnemers. Dat zijn de mensen die jouw producten kopen. Daarmee verreken je de BTW die je als ondernemer zelf betaalt over je toeleveringen en de investeringen die je doet. Zijn de inkoopkosten en investeringen van een ondernemer hoger dan de totale waarde van verkochte producten? Dan betaalt een ondernemer dus meer BTW dan hij ontvangt. Het verschil kan hij terugkrijgen van de Belastingdienst.

Als particulier met zonnepanelen ben je natuurlijk geen echte ondernemer. En daarom zijn je investeringskosten (de zonnepanelen) hoger dan de waarde van wat je verkoopt. Want eigenlijk verkoop je niets. Je levert slechts zeer beperkt stroom terug aan het net. Daarom kun je in de praktijk alle betaalde BTW over de aanschaf van zonnepanelen – 21 procent van de aanschafkosten – terugkrijgen van de Belastingdienst.

Hoe vraag ik BTW terug over de aankoop van zonnepanelen?

Daarvoor heeft de Belastingdienst een speciaal formulier. Het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders download je via de website van de Belastingdienst. Je meldt je met dit formulier aan als ondernemer voor het specifieke doel van het terugvragen van betaalde BTW op zonnepanelen. Hiervoor is geen aparte inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. De Belastingdienst voorziet je van alle informatie die je nodig hebt om de BTW terug te ontvangen via aangifte van de BTW.

Gemeentelijke subsidie op zonnepanelen

Omdat er geen landelijke subsidie op zonnepanelen voor particulieren is, pakken veel gemeenten dit zelfstandig op. Gevolg daarvan is dat niet eenvoudig te zeggen is voor je welke subsidie je eventueel in aanmerking komt. Gelukkig is het niet moeilijk om daar achter te komen. Veel gemeenten hebben een eigen energieloket dat inzicht geeft in de subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen. Hier check je eenvoudig of jouw gemeente een energieloket heeft.

Een andere mogelijkheid is Energiesubsidiewijzer.nl. Hier vul je je eigen postcode in en wordt er vervolgens een overzicht weergegeven van de beschikbare subsidieregelingen voor particulieren. Het betreft subsidies voor alle vormen van duurzame energie en niet uitsluitend die voor zonne-energie.

Salderingsregeling op zonne-energie

Dit is waarschijnlijk je favoriete vorm van subsidie op zonnepanelen voor particulieren, want hiervoor hoef je zelf niets te doen. Je energieleverancier past deze regeling automatisch toe op jouw energierekening en dat scheelt je veel geld. Maar let op: per 1 januari 2021 vervalt de salderingsregeling.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Zonnepanelen zijn bij uitstek de manier om duurzame energie op te wekken. Ze hebben echter ook een groot nadeel: de zon schijnt niet altijd wanneer jij energie nodig hebt. En op warme zomerdagen wekken je zonnepanelen waarschijnlijk veel meer stroom op dan je op dat moment gebruikt. Zonnepanelen slaan geen energie op. Energie die je niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het energienet tegen een lager tarief dan dat je zelf voor stroom betaalt.

De salderingsregeling zorgt dat je toch zelf profiteert van 100 procent van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Door de salderingsregeling verreken je de stroom die je overdag en in de zomer ‘te veel’ hebt opgewekt, met de stroom die je ’s nachts en in de winter ‘te veel’ hebt afgenomen.

Meer weten over subsidies op zonnepanelen voor particulieren?

Bij KiesVeiligvoorDuurzaam.nl zijn diverse kennispartners aangesloten die alles weten van de particuliere subsidiemogelijkheden voor zonne-energie bij jou in de regio. Zij vertellen je er graag meer over.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.