Zonnepanelen zelf leggen?

Zonnepanelen laten leggen; is dat nou echt iets waarvoor je wil betalen? Kun je dat niet net zo makkelijk zelf? En als dat zo is, hoe pak je dat dan precies aan? In dit artikel leggen we uit wat er komt kijken bij zelf zonnepanelen leggen en geven we daarvoor een checklist. Ook helpen we je bij de afweging tussen zonnepanelen laten leggen en zelf zonnepanelen leggen.

Het leggen en installeren van zonnepanelen is relatief eenvoudig, indien je kennis hebt van installatietechniek. Toch is zelf je zonnepanelen leggen niet zonder risico. De combinatie van werken met elektra en (vaak) werken op hoogte, is daarvan de oorzaak. Heb je geen elektrotechnische kennis en niet de juiste tools om op hoogte te werken? Dan raden we het zelf leggen van zonnepanelen af.

Beschik je daar wel over? Dan helpt de onderstaande checklist

Checklist zelf zonnepanelen leggen

  • Check of je dak geschikt is en waar je de zonnepanelen plaatst;
  • Maak een plan voor het plaatsen, het bevestigingsmateriaal, de bekabeling en de dakdoorvoer;
  • Monteer het bevestigingsmateriaal op het dak;
  • Bepaal de lussen van de zonnepanelen;
  • Leg de DC-kabels (kabels van zonnepanelen naar omvormer);
  • Bevestig alle stekkers aan de DC-kabels;
  • Plaats de zonnepanelen terwijl u de DC-kabels van de panelen doorlust;
  • Zorg voor een aardlekvoorziening in de meterkast;
  • Sluit de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast;
  • Klik tot slot de DC-kabels aan de omvormer.

Zonnepanelen laten leggen

Voor de meeste consumenten is het laten leggen van zonnepanelen verreweg de veiligste optie. Zowel het installeren zelf is dan veiliger, maar ook zorgt een professionele installatie dat je geplaatste zonnepanelen geen brandrisico vormen.

Dat zonnepalen laten leggen door een installateur veiliger is dan zonnepanelen zelf leggen, betekent niet dat elke installateur goed en veilig werkt. Wees daarom kritisch, bijvoorbeeld door deze vragen te stellen aan je installateur.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.