Terugverdientijd zonnepanelen zonder salderingsregeling

Het zit eraan te komen: per 1 januari 2021 1 januari 2023 vervalt de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wat daarvoor precies in de plaats komt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat dit mogelijk gevolgen heeft voor de terugverdientijd en het rendement van zonnepanelen. Omdat we nog niet weten hoe de situatie er vanaf 2023 uitziet, kijken we in dit artikel naar een aantal mogelijkheden en de gevolgen daarvan voor het rendement op zonnepanelen.

Update: inmiddels is de salderingsregeling verlengd tot 2023. Daarna wordt deze afgebouwd tot 2031. Hier lees je hoe de salderingsregeling werkt tot 2023 en daarna.

Dankzij de salderingsregeling profiteer je nu van élke kWh die je zonnepanelen opwekken. Ook als je deze zelf niet gebruikt. Hier lees je hoe de salderingsregeling werkt. De gevolgen van het afschaffen daarvan lees je hieronder.

Met salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen zeer gunstig.  Iets meer dan acht jaar, volgens ons rekenvoorbeeld. Dat rekenvoorbeeld gaat wel uit van een salderingsregeling. Zónder salderingsregeling verandert die rekensom, afhankelijk van wat voor de salderingsregeling in de plaats komt. Dat wordt waarschijnlijk een terugleververgoeding voor de stroom die jouw panelen terugleveren op het net, maar de precieze invulling of hoogte daarvan zijn nog onzeker.

Voorbeeld 1 – er komt géén vervanging voor de salderingsregeling

Dat dit gebeurt is niet waarschijnlijk, maar laten we eens kijken wat de terugverdientijd van zonnepanelen is zonder salderingsregeling of vervangende regeling. Kortom: het meest ongunstige scenario.

Uit onderzoek van MetDeZon blijkt dat 60 procent van de stroom die zonnepanelen opwekken direct verbruikt wordt. 40 procent wordt gesaldeerd. Als die 40 procent helemaal niets zou opleveren, zou de terugverdientijd van je zonnepanelen oplopen van iets meer dan 8 jaar tot ongeveer 13 jaar en 4 maanden. Niet gunstig, maar zeker niet dramatisch.

Echter krijg je op dit moment ook al een terugleververgoeding voor stroom die je te veel opwekt en teruglevert op het energienet. Die is nu alleen bedoeld voor huishoudens die over een heel jaar meer energie opwekken dan verbruiken en de hoogte van die vergoeding verschilt per energieleverancier. De gemiddelde hoogte van die vergoeding is zo’n 30 procent van de kostprijs van energie (€0,23/kWh), waardoor de totale terugverdientijd zou uitkomen op 11 jaar en 10 maanden.

Voorbeeld 2 – terugleververgoeding gelijk aan de kostprijs van energie

Dat dit gebeurt is ook onwaarschijnlijk. Het zou betekenen dat jij energie voor dezelfde prijs verkoopt aan je energieleverancier. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als de salderingsregeling: de energie die je in de zomer te veel opwekt, verkoop je voor dezelfde prijs als dat je die in de winter extra inkoopt. Met dat verschil dat het in deze situatie stukken aantrekkelijker wordt om meer op te wekken dan je verbruikt en het overschot te verkopen.

Veel waarschijnlijker is dat de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleververgoeding die tientallen procent lager is dan de prijs waarvoor jij energie inkoopt bij je energieleverancier. Dat is waarschijnlijk wel veel meer dan de gemiddelde 30 procent die leveranciers je nu voor teruggeleverde energie betalen. Dat brengt de terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderingsregeling waarschijnlijk onder de 10 jaar. Iets meer dan de 8 jaar die wij nu berekenen, maar nog steeds heel gunstig.

Techniek en de terugverdientijd van zonnepanelen zonder saldering

Een belangrijke variabele die we tot nu toe niet benoemen is techniek. We zitten middenin de transitie naar duurzame energie. De techniek achter zonnepanelen wordt steeds beter, het rendement van zonnepanelen stijgt, de kostprijs per opgewekte kWh daalt en met batterijen kan straks voordelig energie worden opgeslagen voor nachtelijk gebruik. Dat betekent dat alle hierboven beschreven voorbeelden in 2021 waarschijnlijk gunstiger uitpakken.

Tegen die tijd wekken zonnepanelen meer energie op uit dezelfde hoeveelheid zonlicht, waardoor je ook buiten de zomer meer profiteert van je eigen duurzaam opgewekte energie. Ook kan de terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderingsregeling dan gunstiger zijn omdat de prijs van panelen daalt. Kortom een terugverdientijd zonder salderingsregeling van 10 jaar is redelijk conservatief. Grote kans dat je ze, óók in 2021, sneller terugverdient dan dat.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.