Wat is een optimizer?

Wanneer je je oriënteert op de aanschaf van zonnepanelen, valt de term optimizer wel eens. In tegenstelling tot omvormers zijn optimizers niet noodzakelijk voor de aanleg van zonnepanelen. Daarom zal een offerte voor zonnepanelen niet altijd uitgaan van optimizers. Hieronder leggen we uit wat een optimizer is en hoe een optimizer werkt.

Simpel gesteld zorgt een optimizer ervoor dat de opbrengsten per zonnepaneel geoptimaliseerd worden. Optimizers worden per zonnepaneel bevestigd. MPP trackers in je omvormer zijn hiervoor een alternatief. Optimizers dragen ook bij aan de veiligheid van je zonnepanelen en verminderen het risico op kortsluiting en brand.

Rendement van optimizers

Het aanschaffen en bevestigen van optimizers aan je zonnepanelen brengt extra kosten met zich mee. Het is dus goed om na te gaan of dat rendeert. Het algemene uitgangspunt hierbij is dat het toepassen van optimizers een goed idee is indien:

  1. Er (tijdelijke) schaduwwerking is op een deel van je zonnepanelen.
  2. Niet al je zonnepanelen dezelfde orientatie en hellingshoek hebben.

Is daarvan sprake bij jouw (geplande) zonnepanelen? Informeer dan bij je installateur naar de mogelijkheden.

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.