Interview Cor Jansen: twee jaar wikken en wegen voor aanschaf zonnepanelen

Voor de consument die zonnepanelen wil laten plaatsen, ontbreekt vaak goede en duidelijke voorlichting. Beknopte maar duidelijke uitleg over wat er komt kijken bij zonnenpanelen leggen. Ook Cor Janssen uit Zevenaar heeft behoefte aan dergelijke uitleg. Inmiddels heeft hij – naar volle tevredenheid – zonnepanelen op zijn dak. Maar daar gingen wel twee jaar overheen. Want de gepensioneerde werktuigbouwkundig-ingenieur gaat nu eenmaal nooit over één nacht ijs: ,,Voordat ik iets aanschaf doe ik mijn huiswerk, onderzoek ik het product. Ik zal nooit zomaar wat kopen. Behalve een lekker ijsje in de zomer dan.’’

Het is eind januari, Nederland gaat gebukt onder een dik pak sneeuw en glibbert over de wegen van en naar het werk. Thuis bij Cor en Louise Jansen in Zevenaar is het knus en behaaglijk. De gasketel stookt het lekker warm en de in 2001 opgeleverde ruime woning is goed geïsoleerd. En het wordt nóg prettiger, want de Jansens hebben dan eindelijk hun zonnepanelen gekocht. ​Daarmee gaan op termijn onder meer een elektrisch verwarmde boiler en in de badkamer infrarood-panelen gevoed worden, plus een elektrisch kacheltje om de garage vorstvrij te houden. ,,Tot wellicht zelfs nog een warmtepompsysteem om het ketelwater bij te verwarmen, om maar zo min mogelijk gas te hoeven gebruiken. Elektrisch koken op een inductieplaat doen we al’’, voegt Cor er nog aan toe.

‘Platform Kiesveiligvoorduurzaam was voor mij een uitkomst geweest’

Het Arnhemse Zonadvies plaatst 15 Hanwa Qcell zonnepanelen, een SolarEdge omvormer en ​SolarEdge power optimizers​. Het is voor Cor het slotakkoord van een lang proces. In het begin zag hij door de bomen het bos niet meer, vertelt hij. ,,Op een gegeven moment had ik zelfs zoiets van laat maar even, weet je. Er zat veel kaf bij het koren. Aanbieders kwamen met offertes die niet of nauwelijks op waarden waren te beoordelen. Een brij aan informatie over merken, opbrengsten, vermogen, omvormers. ‘Maar wat krijg ik nou precies?’, dacht ik steeds.’’ Om hem heen waren er mensen die er ‘blind’ instapten. Cor: ,,Die kregen een aanbieding en gingen maar akkoord. Daar hou ik niet van. Ik wil precies weten wat ik krijg en waar ik aan toe ben. Neem nou zoiets als garantie. Vijfentwintig jaar zeggen ze dan. Maar wat garanderen ze dan precies? Leggen ze na 25 jaar gewoon nog nieuwe panelen op je dak? Wat als ze failliet gaan? Ik ben niet zoals die figuur in die tv-reclame van ‘doe maar een frisdrankje’, hahaha.’’

Zijn zoektocht naar het naadje van de kous bracht hem langs talloze sites, de Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en de gemeente Zevenaar. Cor: ,,Het is echt heel moeilijk in Jip- en Janneke-taal te vinden wat je nodig hebt. Nu had ik door mijn pensionering de tijd me er in te verdiepen en ook mijn technische achtergrond was handig. Maar als je dat niet hebt…’’ Want neem nou de Consumentenbond. Cor: ,,Deze organisatie ​geeft wel heel veel goede informatie – beetje door elkaar waardoor je het overzicht verliest -, maar geeft nog geen waardeoordeel over de diverse componenten of hoe een goed installatie er uit zou moeten zien of wat je met je extra opgewekte stroom nog meer zou kunnen doen.’’ Daar ziet de zonnepanelen-pionier een sleutelrol voor Kiesveiligvoorduurzaam: ,,Het platform heeft beslist toegevoegde waarde. ​Je ziet snel bij wie je kunt aankloppen. Waar je terecht kunt voor goed advies. Heldere uitleg over producten, leveranciers èn ook heel belangrijk, de financiële kant van het verhaal. Zo’n platform had mij heel veel tijd gescheeld.’’ Uiteindelijk hebben Cor en Louise Jansen een goed gevoel bij hun investering van zo’n 5.200 euro. Cor: ,,Ik heb berekend dat we dat bedrag na acht jaar hebben terugverdiend. De rest is pure winst. Afgezien van het milieu spek je echt je portemonnee, zeker als de gasprijs ook nog eens omhoog gaat.’’

Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.