Zonne-energiesystemen

 

Van zonlicht naar electriciteit

Je hebt je voorgenomen je nu echt eens te verdiepen in de mogelijkheden voor een zonne-energie systeem op je dak. Maar hoe werkt deze techniek nou eigenlijk?

 

Een stukje geschiedenis

Het idee om zonnekracht te benutten als natuurlijke energiebron is al eeuwenoud. De Griekse filosoof Aristoteles was een van de eersten die al nadacht over de zon als energiebron. Door de jaren zijn er verschillende ontwikkelingen geweest, de Zwitserse wetenschapper Horace-Bénédict de Saussure (1740-1799) bouwde in 1767 als eerste een soort zonnepaneel. Bijna 100 jaar later ontdekte de Franse wetenschapper Alexandre-Edmond Becquerel het photovoltaïsch effect. Hij maakte een opstelling met twee elektroden die hij in een elektrolyt zette. Toen hij deze installatie blootstelde aan zonlicht, bleek de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit te stijgen.

 

Functie zonnepaneel

De functie van een zonnepaneel is zonne-energie omzetten in electriciteit. De zonnecellen op het paneel worden gemaakt van laagjes sillicium. Sillicium is heel zuiver zand, een natuurlijke grondstof. Elke zonnecel zet het zonlicht om in elektriciteit, dit heet een fotovoltaïsch effect. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het sillicium, hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Als er meerdere zonnecellen achter elkaar geschakeld worden in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. De omvormer zorgt ervoor dat de geproduceerde gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom. Deze wisselstroom kun je gebruiken voor eigen gebruik of terugleveren aan het electriciteitsnet.

 

 

Installateur bij u
in de buurt.