Hoe duurzaam is Nederland?

Het begrip duurzaam levert een alfabet aan begrippen op volgens Instituut vastgoed en duurzaamheid. Een wir war aan begrippen voor een leek om hierin wegwijs te worden.

Duurzaam gedrag daar in tegen is al sneller thuis te brengen, alhoewel het niet voortkomt in het rijtje abstracte duurzame begrippen. Dit is waarschijnlijk omdat het concreet gaat over lange termijn oplossingen om onszelf gezond en gelukkig te houden en daarmee ook de directe omgeving om ons heen.

Een greep uit de resultaten van het van het jaarlijks onderzoek dossier duurzaam 2018 laat zien dat consumenten steeds meer bereid zijn extra te betalen voor duurzaame producten. In 2018 is dit gestegen tot 36% in vergelijking met 2014 toen het op 28% stond.

Hoe duurzaam is het begrip maatschappelijk verantwoord! Als de consument kritisch kijkt naar het begrip duurzaam en hoe ondernemingen ermee omgaan, blijkt dat zij meer vertrouwen hebben gekregen. Een zekere sceptis is echter waar te nemen in het vertrouwen van maatschappelijk verantwoord. Waarin de progressie achterblijft is het duurzaam investeren in zaken waarin de consument een hoger belang heeft zoals energie en auto’s en welke gevolgen dit heeft voor de leefomgeving.

Op overheidsniveau is in samenwerking met het CBS en planbureaus het platform monitorduurzaamnederland ontwikkeld welke inzicht geeft in de mate van duurzaamheid in nederland en de uitdagingen voor de toekomst.

De Monitorduurzaamnederland video is een aanzet tot bewustwording in dit proces. Het begrip duurzaam lijkt daarom meer een proces waarin we met zijn allen aan mee kunnen werken op weg naar 2050.

 

Lees meer over:
Meer nieuws Vorig artikel Volgend artikel

Installateur bij u
in de buurt.