Veiligheid

Wordt uw zonnestroom systeem veilig geïnstalleerd?

Het installeren van een zonnestroom systeem is niet zonder risico. De monteurs moeten de zonnepanelen op het dakmonteren en het hele systeem moet aangesloten worden op het electriciteitsnet. Helaas is er toch vaak nog te weinig aandacht voor veiligheidsaspecten als het gaat om het installeren van een zonnestroom systeem.  Elk jaar vallen er monteurs van het dak en het komt ook nog voor dat een monteur geëlektrocuteerd wordt. Allemaal vervelende gebeurtenissen waarvan u liever niet heeft dat het voorkomt en al helemaal niet bij u thuis.

 

Welke vragen kunt u stellen?

De veiligheidsmaatregelen moeten uiteraard voordat de montage van start gaat zijn getroffen.

Bij grote projecten zorgt de opdrachtgever meestal wel dat de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen worden, maar bij kleinere installaties bij particulieren worden er vaker keuzes gemaakt met meer veiligheidsrisico’s.

Veilig werken doe je samen, het is dan ook belangrijk dat alle monteurs goed getraind en geïnformeerd zijn. Zo moeten monteurs veilig werken conform de Arbo-richtlijnen zoals de Arbocatalogus Platte Daken en het A-blad Hellende Daken. Hierin staat o.a. dat het installeren van zonnepanelen op bijvoorbeeld een hellend dak alleen mag met persoonlijke valbeveiliging als de werkzaamheden zich beperken tot één woning en maximaal drie manuren. In andere gevallen gelden er collectieve beschermingsmaatregelen, zoals het plaatsen van een steiger een hoogwerker of hekwerk.

Training in veilig werken

Het volgen van een VCA- opleiding (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) is een goede basis voor elke monteur om mee te beginnen. Om echt te ervaren wat er allemaal komt kijken bij veilig werken is het volgen van een training speciaal gericht op de zonne-energie sector aan te bevelen. Bij Omega training & inspectie kan de opleiding ‘erkend zonnestroom installateur” gevolgd worden.

Het volgen van trainingen kan via diverse partners, zie hiervoor ook:

Tevens vind je hier meer informatie over onze eigen partner OMEGA Trainingen en Advies

Er is toch vaak nog te weinig aandacht voor veiligheidsaspecten als het gaat om het monteren van zonnepanelen. Nog elk jaar vallen er monteurs van het dak en het komt ook nog voor dat een monteur geëlektrocuteerd wordt.  Veilig werken, hoe pak je dat aan? Houd hiervoor de blog van komende week in de gaten!

Installateur bij u
in de buurt.